Skip to content

Inleiding

Als “alter Christus” (Latijn voor ‘andere Christus’) wordt de priester geroepen om een getuige van Christus te zijn voor de kudde die hem als herder is toevertrouwd. Hij is de bedienaar van de sacramenten, verkondiger van het woord en leraar van het geloof. Het doel is dat de priester de aan hem toevertrouwde kudde door deze wereld vergezelt en leidt op zo’n manier dat ze het eeuwige koninkrijk der hemelen kunnen bereiken. Een pastoor heeft als eerste zorg de spirituele behoeften van zijn parochianen, om hen te helpen groeien in hun geloof en een gemeenschapsgevoel onder hen te ontwikkelen.

Diocesane priesters versus priesters van religieuze ordes

Alle katholieke priesters zijn gewijd om te dienen, te prediken, te onderwijzen, de sacramenten te bedienen en het volk van God te hoeden. Ze doorlopen allemaal een lange seminarie-opleiding en zijn volgens het kerkelijk recht opgeleid om deze missie te vervullen, hoewel het niveau en de reikwijdte van de opleiding kunnen verschillen. Er zijn veel overeenkomsten tussen hen, maar niet alle katholieke priesters zijn hetzelfde. Sommigen behoren tot een religieuze orde, anderen zijn diocesane priesters.

Priesters die lid zijn van een religieuze orde (bijvoorbeeld de Dominicanen, de Franciscanen, de Jezuïeten en de Trappisten, en vele anderen) leven in gemeenschap, hebben een leefregel en leggen de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af. Diocesane priesters behoren daarentegen tot een bisdom. Ze kunnen samen leven met andere priesters, maar ze leven niet in gemeenschap en hebben geen leefregel. Ze leggen beloften van gehoorzaamheid, celibaat en een leven van priesterlijke eenvoud af. Diocesane priesters zijn meestal parochiepriesters, die hun hele leven in één bisdom dienen en van parochie naar parochie gaan om de mensen van dat bisdom naar de hemel te helpen.

Catechismus van de Katholieke Kerk

In de catechismus is meer te lezen over het priesterschap in de artikelen 1536 tot 1600.

Compendium van de Catechismus van de Katholieke Kerk

In het compendium van de Catechismus kunt u ook verder lezen in de artikelen 322 tot 336. (Het Compendium is een verkorte uitgave in vraag- en antwoordvorm van de Catechismus van de Katholieke Kerk.)

Jaar van de Priester – Annus Sacerdotalis (2009-2010)

Ter gelegenheid van de plenaire vergadering van de Congregatie voor de Clerus, heeft Paus Benedictus vanaf 19 juni 2009 een Anno Sacerdotale – Jaar van de priester afgekondigd. Daarnaast was dit de 150ste verjaardag van het overlijden van de H. Jean-Marie Vianney, beter bekend als de Pastoor van Ars. Het jaar had als thema “Trouw aan Christus, trouw van de priester”. Het jaar werd afgesloten op 11 juni 2010 met een Incontro Mondiale Sacerdotale (Internationale Priesterontmoeting) te Rome. Op de website van RK Documenten is er een overzicht met allerlei teksten van diverse pausen over het priesterschap te lezen.

Seminaries

Via onderstaande links zijn de websites van de seminaries in Nederland te bekijken.

Willibrord – Heiloo

Ariensinstituut – Utrecht

Sint-Janscentrum – ‘s-Hertogenbosch

Bovendonk – Hoeven

Rolduc – Kerkrade

Vronesteyn – Rotterdam

Redemptoris Mater – Nieuwe Niedorp

Back To Top