Skip to content

Vanaf Aswoensdag tot Pasen is de Veertigdagentijd. In deze periode leggen Christenen zich toe op gebed, vasten en het geven van aalmoezen. Om meer te lezen over de betekenis van Aswoensdag en de Veertigdagentijd klik hier. Om je op weg te helpen tijdens deze periode hebben we een overzicht gemaakt met enkele interessante links.

Vanaf woensdag 2 maart a.s. kun je deelnemen aan de online retraite met het thema ‘Hem achterna’, een initiatief van de Jezuïeten. Op die woensdag vieren we Aswoensdag, het begin van de 40 dagen durende Vastentijd in voorbereiding op Pasen.

Dagelijks stof voor een korte meditatie in je mailbox

Meld je aan voor deze digitale retraite, en je ontvangt dagelijks ’s avonds, voor de volgende dag, een Bijbeltekst en een paar vragen die uitnodigen om na te denken over de betekenis van de Bijbeltekst in jouw leven, om gedachten en woorden in jezelf te vinden en zo dagelijks een moment uit te trekken om bewust met je hart en hoofd bij God te zijn.

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je er aan besteedt. Een paar minuten of een half uur. Doe het alleen of samen. Kies een stil moment uit gedurende de dag, of doe het tijdens een verloren moment in de bus of trein, doe het bij het opstaan of voor het slapen gaan.

Je kunt je aanmelden door je emailadres achter te laten op www.40dagenretraite.org. Wil je je later weer afmelden, dan kan dat heel eenvoudig onderin elk bericht. Deelname is gratis.

Wil je meer?

Heb je je eenmaal aangemeld, dan kun je je aanmelden voor de Zoom-meditaties op zaterdagochtenden om 09:30 uur. Deze geleide Zoom-meditaties komen even later ook op YouTube. Hierbij een voorbeeld uit de retraite uit 2021. Er zijn ook Zoom-meditaties voor de doelgroep millennials (25-35 jaar).

Wil je anders?

Je wilt geen e-mails of geleide meditaties, maar wel ‘iets doen’ tijdens deze vastentijd, dan biedt onze website een mooi alternatief. Je vindt voor elke dag de lezingen uit de Bijbel en een korte overweging daarop. Hiermee kan je groeien in geloof, hoop en liefde. Veertigdagentijd | Geloofjij

De gehele vastentijd kun je ook bij Radio Maria terecht om jouw voorbereiding op Pasen vorm te geven. Je kunt dagelijks via de radio jouw geloof voeden met Gods woord, de geestelijke communie, het gebed, de lezingen en meditaties. Laat je sterken, motiveren en prikkelen en vooral raken door Gods genade en liefde.

Oproep Paus Franciscus voor Aswoensdag

“Ik wil een beroep doen op iedereen, gelovigen en niet-gelovigen. Jezus leerde ons dat de duivelse zinloosheid van geweld wordt beantwoord met Gods wapens, met gebed en vasten. Ik nodig iedereen uit om van Aswoensdag, op 2 maart aanstaande, een dag van vasten voor de vrede te maken. Ik moedig gelovigen op een speciale manier aan om zich op die dag intens aan gebed en vasten te wijden. Moge de Koningin van de Vrede de wereld behoeden voor de dwaasheid van oorlog”, aldus paus Franciscus. Bron: Kerknet.

Naast het vasten en gebed is het geven van aalmoezen de derde pilaar van de Veertigdagentijd. Je kan hierbij denken aan het helpen van de inwoners van Oekraïne. Kerk in Nood helpt alle mensen in nood via de lokale kerken.

Wil je meer weten?

Preken van plebaan Michel Hagen tijdens de Veertigdagentijd.

Paus Benedictus XVI over de vastentijd – De Aswoensdag als “poort” naar de Veertigdagentijd – RKDocumenten.nl

De H. paus Paulus VI over veertig dagen in de woestijn – De spirituele betekenis van de woestijn – Aswoensdag – Aula Paulus VI – RKDocumenten.nl

Paus Franciscus over de vastentijd – Vasten: blijf staan, kijk en kom terug! – Statiemis, waaronder zegening en oplegging van de as, op Aswoensdag – Santa Sabina (Rome) – RKDocumenten.nl

Recepten

Ten slotte een leuk overzicht van traditionele recepten uit de Veertigdagentijd.

 

Back To Top